![]() |
Dette er storstua i huset. De fleste av møblene i dette rommet skriver seg fra kjøprmann Christian Larsens hjem. Det er bord av mahogny, vakre konsollspeil i empire og rokokko samt Heppelwhite stoler i engelsk nøttetre trukket med sort damask. Heppelwhite er navnet på en nyklassisk periode i engelsk møbelkunst i tiden fra omkring 1770 til 1810, og er preget av en stram linjeføring. Det samme kan vel sies om hele stilperioden. Sofaen er Biedermeier fra ca. 1840.
Fra Chr. Larsens hjem kommer også et vakkert mahogny slagur fra fam. G. Angus i Aberdeen. Verket er utstyrt med både sekund-, time- og datovisere. Urskiven dekorert med motiver av fugler og blomster.
Den store jernovnen fra Nes jernverk, formet til en kvinnefigur som løfter et overflødighetshorn, er et sjeldent stykke arbeid som det er laget bale enkelte få eksemplarer av. Figuren forestiller den romerske fruktbarhetsgudinne Ceres.
![]() ![]() |
Et taffelformet piano i hjørnet fra begynnelsen av 1800-tallet sies å ha tilhørt komponist og organist J. R. Lindemann. Taffelpiano representerer en overgang fra spinett til flygel.
Under taket en 1700-talls 6-armet Iysekrone fra Nøstetangen. Se også på de vakre Iysestakene og den store 3-etasjes oppsats av fajanse fra Leeds Pottery fra slutten av 1700-tallet. Oppsatsen ender øverst i en skål båret av fire figurer og pa lokket også her en kvinne som løfter et overflødighetshorn. På bordet star en teog en kaffekanne samt en fløtemugge fra slutten av 1700-tallet (Louis XVI) av steintøy med s.k. Silver lustre-glasur.
Under speilene bl. annet en punsjebolle laget i Kina på bestilling fra elever ved Kristiansand Katedralskole til deres rektor. På innsiden teksten Floreat Schola Christiansandensis samt initialene til giverne.
Legg også merke til den vakre marmorering langs brystning, listverk og dører, samt bladgull-lister under taket.
På veggen over sofaen et stort oljemaleri med motiv fra fjorden med Grønnes og Pollfjell. Det er usignert, men skal være malt av sveitseren Hänel ca. 1880.
På vindusveggen sees portretter av Christopher Beer (malt av E. Wolperding 1838) samt av kjøpmann og skipsreder Hans Larsen.
Ved det andre vindu henger et lite maleri av Helene Larsen (f. Lund, ca. 1760), mor til Hans Larsen og Anna Wahls bestemor. Via frk. Wahls testamentariske gave i 1924 har museet møblert med en del av inventaret fra kjøpmann Christian Larsen og hans hustru Helene.
Over pianoet et monumentalt maleri av tollvisitør Samuel Evertsen Storck. Han er nevnt som tollbetjent allerede i 1664. Tre malerier av samme person er dukket opp, ved nærmere sammenligning vil en finne detaljer som ikke er like, men stort sett er maleriene ens. Når og av hvem originalen er kopiert vites ikke.
Fortsett inn i soverommet (rom C)...
![]() |
Gå til etasjeoversikten |